Muutama päivä sitten minulta kysyttiin, mitä ratsastustunneilla tehdään. Aivan yhtä hankala kysymys kuin Tädin esittämä opiskelukysymys (no mitä sinä nyt siis ihan käytännössä opiskelet siellä?). Esteratsastus on helppo nakki, mutta kouluratsastus on hankalampi juttu. Kouluratsastus nimittäin sujuu sitä paremmin, mitä vähemmän tehdään. Pidä alapohkeesi  hiljaa, älä jännitä ristiselkää, älä purista polvella,  älä vedä noin paljoa, älä... Kouluratsastuspainotteisena ratsastuskouluna meidän tallillamme ei tehdä yleensä niitäkään vähiä temppuja, mitä muilla talleilla. Me teemme ympyröitä, tai siirrymme hevosen kanssa käynnistä raviin, ravista käyntiin, käynnistä raviin... Uudelleen ja uudelleen. Tunnin jälkeen näkee onnellisia miehen- ja naisennaamoja: upea tunti!

Kaiken toiminnan, polvenrentouttamisen ja ympyränpyörimisen päämääränä (jonka toteutumiseen tarvitaan useampi harrastusvuosi) on keskinkertaisella ratsastajalla yksi kaino tavoite, peräänanto. Se tarkoittaa yksinkertaisesti sitä, että ratsastaja on onnistunut olemaan hevosen selässä niin rento ja huomaamaton, että hevonenkin alkaa rentoutumaan ja työskentelemään tehokkaasti. Hevonen polkee takajaloillaan syvälle vatsan alle, sen selkä pyöristyy ja pää hakeutuu alaspäin. Kun ratsastuskoulun työläishevonen alkaa vihdoinkin kulkemaan näin, edes puolen minuutin ajan, liitää ratsastajan sielu taivaissa ja kentän reunalla seisovat pikkutytöt huokailevat ihastuksesta.

Ratsastajien määrä on kasvanut räjähdysmäisesti ja ainakin täällä päin hyvälle ratsastukoulle joutuu jonottamaan. Viis siitä, että yksi tunti hevosen selässä maksaa lähemmäs 20 euroa... Jaksan aina ihmetellä sitä, kuinka ihmisiä viehättää yhteistyö eläimen kanssa. Hevosia ei voi pakottaa olemaan rentoja, ja toisinaan ne käyttäytyvät varsin kusipäisesti. Hevonen ei osaa oikein puhua, joten ratsastajan pitää oppia lukemaan ajatuksia ja lihaksia. Kun yhteistyö alkaa sujumaan, muuttuu ratsastus meditaatioksi, aika ja paikka katoavat. Ei ole muuta kuin tahti ja jatkuva neuvonpito sormien lihaksilla ja istuinluilla.