Olin tänään maailman surkein pokerissa. Pitäisi uskoa väsyneitä aivojaan ja punaisia silmiään; ei kannata pelata näin. Väsyin sittenkin töissä, vaikka päivä alkoi riemukkaan absurdilla tapahtumalla.

Saavun työpaikalle viittä minuuttia ennen aukeamisaikaa. Joukko romaneja oli jo odottelemassa malttamattomina, kurkistellen ikkunoista pimeään myymälään. Firman pakettiauto oli takapihalla, joten minulla oli seuraa. Aivan, sisällä pimeässä lymysi herra Hyrrä, joka muuten muistuttaa suuresti jotakin Dostojevskin hahmoa. Hän katsahtaa minuun tuikeasti ja nyökkää ulko-ovelle. Ei avata vielä, nuo ovat epäilyttävää porukkaa. Ovelta kuuluu koputusta ja huutelua, kun kello on jo muutaman minuutin yli. Minua naurattaa, romaninaiset käyttäytyvät niin välittömästi, hyvässä ja pahassa. (he saavat minut punastumaan ja änkyttämään liian usein)

Herra Hyrrä puhkuu päättäväisyyttä, kun naiset löytävät takaoven ja alkavat jyskytyksen. Vetäydymme kauemmas kuiskuttelemaan. Ei varmasti avata! Kyllä ne pian kyllästyvät! Hyrrän ankaruus on ainutlaatuista. Hän ei pelkää saattaa viattomiakaan asiakkaita tolaltaan, jos heissä sattuu olemaan jotakin epäilyttävää. Verisesti loukkaantuneet asiakkaat valittavat Hyrrästä omistajalle, mutta sillä ei ole mitään vaikutusta. Nyt hän rikkoo päättäväisesti aukioloaikaa, kunnes käytävään johtavalle ovelle koputetaan. Hei, pihalla on rouva tulossa ostamaan verhoja, käski tulla sanomaan. Touché, Romanijoukkue 1, Hyrrä 0.

Myymälä avataan, minä yritän peittää neuroottisuutta lähentelevällä yltiöystävällisyydellä murjottavan Hyrrän solvaukset. Hieman panettelua puolin ja toisin: Hyrrä ja vanhempi nainen tunsivat toisensa vanhoilta ajoilta. Kuulemma nämä romanit olivat asioineet hieman vähemmän laillisesti Hyrrän edellisen elämän aikaisessa myymälässä. Kuitenkin vanhan romanin äänessä on lämpöä, kun hän kyseli entisestä kaupasta, ja melkein osanottoa, kun puhuttiin muuttuneista ajoista: Niin, ei niiden markettien kanssa voi kilpailla... Hyrrä oli jo paremmalla tuulella, kun verhokaupat oli tehty. Kuulemma tädistä oli tullut hieman miellyttävämpi sitten viime tapaamisen.